Hava sızdırmazlığını sağlayan hermetik kapı çeşitleri özel tasarıma sahiptir. Özel olarak contalarla ve otomatik sistemlerle donatılarak hava geçirmeyen alan oluşturulması amaçlanır. Sağlık kuruluşlarında sıklıkla tercih edilen hermetik kapı modelleri hijyen koşullarını sağlaması açısından üst düzey verimliliğe sahiptir. Kapıların sıkıca kapanmasını sağlayan özel contalar iç ve dış mekan arasındaki hava akışını kontrol altına alır.

Özellikle hastane bölümlerinde tercih edilen bu kapılara halk arasında hastane kapısı denilmektedir. Kapı yüzeylerinden mekanizmalarına kadar özel olarak üretilen hermetik kapı tozu engelleyen kaliteli malzemelerle üretildiğinden dolayı uzun ömürlü kullanım sağlar. Dolayısıyla beklentileri karşılayan performansıyla sorunsuz şekilde çalışmaktadır.

Hermetik Kapıların Avantajları Nelerdir?

Hermetik kapıların kullanım alanlarına göre sunduğu avantajlar günümüzde sıklıkla tercih edilmesinin en büyük nedenlerindendir. Çünkü bu kapı çeşitleri güvenlik, hijyen, yalıtım ve maliyet açısından verimlidir. Hermetik kapı avantajlarından kapsamlı olarak bahsetmek gerekirse şu örnekleri vermek mümkündür:

  • Hastane ortamları en fazla enfeksiyon riskini taşıyan alanlardır. Dolayısıyla sağlığı korumak ve enfeksiyonu engellemek için sıkı kapanan ve hastalığın yayılmasını önleyen hermetik kapı modelleri tercih edilir.
  • Ameliyat, yoğun bakım ve izolasyon gibi oldukça hassas olan ortamlarda hermetik kapılar steril alan yaratır.
  • Sıcaklık ve nem dengesini koruyan hermetik kapılar enerji tasarrufunu sağlar ve maliyetleri minimum seviyeye indirir.
  • Otomatik kapanıp açılma özelliği gösteren hermetik kapı modelleri teması önler. Bu sebeple hijyen ve güvenlik koşullarını sağlamış olur.

Hermetik kapı avantajları sadece bunlarla sınırlı değildir. Farklı özellikleri bulunan kapılar teknolojik olarak tam donanıma sahiptir. Örneğin, el sensörü, hareket algılama, yüz tanıma sistemi gibi çeşitli özellikleri sayesinde tam performans gösterir.

Hermetik Kapı Çeşitleri

Hermetik kapı çeşitleri otomatik, manueli kanatlı ve özel tasarımlı olmak üzere birbirinden farklıdır. Her birinin farklı özellik ve kullanım şekilleri bulunur. Otomatik hermetik kapılarda hareket sensörü ve dokunmatik paneller vardır. El temasının olmaması hijyen açısından verimlidir. Manuel kapılarda ise insan gücüne ihtiyaç duyulur. Ekonomik bir hermetik kapı seçeneği olan manuel versiyonlar daha çok küçük ölçekli alanlarda tercih edilmektedir.

Hermetik kapı çeşitleri arasında tek ve çift kanatlı seçenekler de bulunur. Daha dar geçişi olan alanlarda tek kanatlılar ön plana çıkarken geniş alanlı ve yük taşıma yapılacak yerlerde çift kanatlılar tercih edilir. Tüm bu çeşitler kullanıcı ihtiyacı ve kullanım alanına bağlı olarak seçim imkanı sunar. Özellikle çevresel kontrol ve güvenlik ihtiyaçları için kritik olan çeşitlilik için en uygun hermetik kapı modelinin seçilmesi gerekir.

Hermetik Kapıların Kullanım Alanları

Hermetik kapıların kullanım alanları bir hayli fazladır. İşlevsel ve ergonomik yapıları sayesinde alanlara uyum sağlayan kapı çeşitleri beklentileri rahatlıkla karşılayabilen tasarımlara sahiptir. Hermetik kapı seçimlerinde hava sızdırmama durumları ve izolasyon gereksinimleri ön planda tutulmaktadır. Hermetik kapı kullanımının en fazla görüldüğü sektörler şöyledir:

  • Sağlık Sektörü: Hermetik kapı kullanım alanlarının en yoğun olduğu yerler hastanelerdir. Ameliyathane ve yoğun bakım gibi bölümlerde bu kapıların tercih edilme sebebi hasta ve personel hijyenini koruması, enfeksiyonu engellemesi ve basınç kontrolünü sağlamasıdır.
  • Gıda Sektörü: Gıda üretim tesislerinde hermetik kapılar tercih edilir. Özellikle gıda ürünlerinin korunup soğuk hava depolarının bulunduğu koşulları koruyan kapılar enerji tasarrufu sağlayarak hijyeni de korumuş olur.
  • İlaç Tesisleri: İlaç üretimi yapılan tesislerde hermetik kapılar toz kontrolünü sağlaması gibi amaçlara hitap ettiği için tercih edilmektedir. Aynı zamanda kimyasal maddelerin ve çalışan sağlığının korunması için de hermetik kapılar etkili sonuç verir.
  • Laboratuvarlar: İlaç tesislerinde olduğu gibi laboratuvarlarda da zararlı maddelerin yayılmasını engelleyen, radyasyon kontrolünü ve güvenliğini sağlayan hermetik kapı seçimleri yapılır.
  • Endüstriyel Tesisler: Endüstriyel tesislerde kullanılan hermetik kapılar gürültüyü ve hava sızıntılarını engellemek için tercih edilir. Ancak en önemli işlevlerinden biri de malzeme taşıma işlemlerini kolay hale getirmesidir.
  • Nükleer Tesisler: Nükleer tesislerdeki hermetik kapı kullanımları yine radyasyon kontrolünü sağlamaktadır. Radyasyondan kaynaklanan sızıntıları engelleyerek güvenli çalışma alanları oluşturur.
  • Hermetik kapı kullanım alanları görüldüğü üzere farklı sektörlere hitap etmektedir. Farklı amaçlar için kullanılan kapılar temelde ortak bir amaca hitap etmektedir. Kontrollü giriş çıkış, güvenlik, hijyen ve enerji maliyeti açısından verimli olmakla birlikte herhangi bir engel teşkil etmemektedir.

İlginizi Çekebilir→ Anti Panik Otomatik Kayar Kapı: Acil Durumlarda Güvenli