Kayar kapı, manuel müdahaleye gerek kalmadan, açma ve kapama işleminin mekanizmalar aracılığıyla otomatik olarak gerçekleştirildiği bir sistemdir. Genel olarak alışveriş merkezi, hastane ve kurumlar tarafından tercih edilmektedir. Özellikle yoğun insan trafiğinin mevcut olduğu alanlarda kendiliğinden devreye girdiğini görmek mümkündür. Ayrıca kayar kapı motoru, kapıların otomatik olarak açılıp kapanmasını sağlayan motor çeşididir. En büyük özellikleri ağırlık taşıyıp güvenilirlik sunmasıdır. Genellikle bir ya da iki kanatlı olarak tasarlanan kapı motoru büyük bina girişlerinden depo gibi alanlara kadar geniş kullanım alanına sahiptir. Farklı kapı boyutu ve ağırlığına uyum gösteren kayar kapı motoru zincir ve kayış sistemine bağlıdır. Aynı zamanda son derece teknolojik olan hareket dedektörü ve dokunmatik sensörleriyle kontrol edilmeye de uygundur. İnsan algılayabilen motorlar kapılara takıldığında güvenlik açısından zarar teşkil etmez. Gerekli şartlarda durup tekrar hareket edebilme imkanına sahiptir.

Kapı Motorları Nasıl Çalışır?

 Kayar kapı motoru kramayer dişlisini harekete geçirerek kapının açılıp kapanmasını sağlar. Tam bir işleve sahip olması için kapı ağırlığı ve kapıdan alınmak istenen verimin uyumlu olması gerekir. Dolayısıyla kayar kapı motorunun doğru kapı için seçilmesi çalışma prensibinin aksamadan faaliyette olmasını sağlayacaktır. Otomatik kapı motoru çalışma prensibi birkaç faktöre bağlı olup aşağıdaki gibidir:

  • Elektrik Motoru: Kapı motorlarının temelini elektrik motorları oluşturmaktadır. En temel işlevi ise kapının itilip çekilmesi için mekanik gücü üretmesidir. Bu motorlar belirli bir hıza sahip olup kapı hareketi sağlamaktadır. 
  • Kontrol Paneli: Kapı motoru kontrol paneli, talimat alıp motorun çalışmasını sağlayan parçalardır. Uzaktan kumanda, sensör ve dokunmatik paneller gibi alanlardan kayar kapı motoru hareketini sağlamak ve yönlendirme yapmak mümkündür.
  • Sensörler: Kapı motoru güvenlik açısından kritik öneme sahip çevresel sensörlere sahip olabilmektedir. Kapı açma ve kapanma sıralarında motorun durmasını sağlayan sensörler kullanışlılık sunmaktadır.
  • Dişli ve Aktarım Sistemleri: Otomatik kapı motoru dişlileri ve aktarım sistemlerini kullanmaktadır. Yani motorun dönme hareketini kapıya ileten dişli ve aktarım sistemleriyle hareketliliği sağlamaktadır.
  • Güç Kaynağı: Kayar kapı motorları, güç kaynağını elektrikten almaktadır. Dolayısıyla motorun enerji ihtiyacını bina elektriğinden karşılamaktadır.

Otomatik kapı motoru seçimlerinin doğru yapılması tek başına yeterli olmayacaktır. Motorun montaj işlemlerinin doğru yapılması kapının sorunsuz çalışmasını sağlayacaktır. Bunun yanı sıra periyodik olarak bakıma giren kapılar yine motor ömrüne de etki edecektir.

Doğru motor seçiminin yanı sıra montaj ve bakım süreçleri de önemlidir. Kapı ve motorun doğru şekilde hizalanması, elektrik bağlantılarının güvenli şekilde yapılması gerekmektedir. Bununla birlikte periyodik bakımlar ile motorun ömrü uzatarak zarar görmesini engelleyebilirsiniz. 

İlginizi Çekebilir→ Kayar Kapı Motoru Nedir?